Nieuwe (flits)bezorgdiensten schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Handig als je even snel boodschappen wilt bestellen, maar minder fijn als je van de ene op de andere dag naast een druk distributiepunt woont.

Bezorgdiensten voor eten zoals Just Eat en Thuisbezorgd bestaan al vele jaren en zijn bijna niet meer weg te denken uit het frietlandschap. Maar ook over deze diensten neemt de kritiek toe.

Volgens de consumentenbond tonen bezorgdiensten soms misleidende prijzen, of een misleidend aanbod door alles in een straal van 30 kilometer te laten zien. En ondertussen klagen de maaltijdbezorgers over slecht functionerende remmen en lage lonen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er steeds meer obese kinderen omdat er steeds vaker ongezond eten wordt besteld.

En steeds meer cafetaria's willen stoppen met de bezorgdiensten omdat ze de steeds hoger wordende commissie niet meer kunnen betalen.

Ondanks alle kritiek denk ik niet dat de bezorgdiensten snel zullen verdwijnen. Het is gewoon te handig om even snel eten te bestellen. Maar ik zelf ga in de toekomst proberen om zoveel mogelijk direct bij de friettent te bestellen. Dat is vaak goedkoper, en levert de friettent zelf meer op.

Martin Zwerts (64), frietbakker, Eindhovenaar, meervoudig winnaar van de Frietopia-award is ons helaas ontvallen. Namens Frietopia veel sterkte aan Annelies en de andere nabestaanden.

De huidige versie van Frietopia staat alweer 5 jaar online, en had een beetje onderhoud nodig. Daarom heeft de website deze week een update gekregen.

Functioneel is er (als het goed is) niet veel veranderd. De achterliggende software heeft een flink aantal updates gehad, zodat de website weer een paar jaar vooruit kan.

Helaas kan het altijd voorkomen dat dit bugs oplevert, dus kom je iets tegen dat niet meer goed werkt, laat het hier weten!

Behalve een software update, is ook het scoresysteem iets aangepast. Vroeger hadden recenties een levensduur van ongeveer een jaar, waarna ze steeds minder zwaar mee gingen tellen. Omdat we zoveel oude recenties hebben die nog steeds relevant zijn, verouderen recenties nu niet meer.

Wat ons betreft kloppen de scores zo beter. Wat denken jullie?

Een aantal dagen geleden dook een interessant artikel op in de Vlaamse media: een friettent in Lanaken verkoopt de opmerkelijke combinatie friet en Nutella.

Natuurlijk vermeldde het artikel onmiddelijk een afkeurende reactie van het Frietmuseum in Brugge: “Wat gaan we nog meemaken? We moeten het unieke recept van onze Belgische friet bewaken. Nu ja, één ding is zeker: friet met Nutella komt hier nooit binnen!” (Bron: hln.be)

Wij oplettende frietisten weten dat dit niet de eerste keer is dat een frietje Nutella is uitgevonden. In 2016 meldde RTLnieuws dat een friettent in Roermond (vermoedelijk Piet Friet) deze combinatie al eerder aan gasten voorschotelde. Natuurlijk kon ook hier een afkeurende quote niet ontbreken van de Frietwinkel in Utrecht; “Ik heb het natuurlijk nog nooit geprobeerd, maar het zou ook zeker niet bij ons passen. Wij kiezen voor het echte ambacht. Eerlijk gezegd lijkt het mij echt smerig.” (Bron: RTLnieuws)

Ik heb geen idee of het frietje Nutella nog in Roermond te verkrijgen is ~ iemand die het weet? Maar ik vermoed van niet. Ook denk ik niet dat de Friet Nutella in Lanaken een lange adem zal hebben, net als variaties op het thema zoals het Frietje met knetterchocolade of de Nutella burger. En dat is ook helemaal niet erg, om iets briljants te vinden moet je gewoon veel gekke dingen proberen.

Is er sinds de uitvinding van de Kapsalon in 2003 (en de komst van vegatarische varianten van bestaande snacks) een echte innovatie geweest op frietgebied? Ik denk het niet (of heb ik iets gemist?) Daarom daag ik alle frietliefhebbens in 2020 uit: wie heeft er een goed idee voor een echt nieuw frietgerecht?

Als je het blogje hebt gelezen over onze laatste friettocht, dan weet je dat friet en gin en tonic best samen kunnen gaan. Dat bracht me op het idee: waarom niet eens die nieuwe Gin Mayo proberen? (Nou ja, het bestaat al meer dan een jaar maar relatief nieuw.)

Wat is het? Eigenlijk precies wat de naam zegt; het is Zaanse mayo met als ingredient een kleine hoeveelheid gin (5%). Dat geeft de mayonaise een subtiele bessige ginsmaak en een alcoholpercentage van 2%. Natuurlijk kan je Gin Mayo niet alleen met friet maar ook met allerlei snacks eten, maar dit is Frietopia dus probeerde ik de saus met een portie friet.

Voor:
  • Lekker voor de afwisseling
  • Licht frisse mayonaise met subtiele bessensmaak
  • Ook lekker bij (vega) snacks
  • Slecht voor 'Dry January'

  • Tegen:
  • Leeftijdscheck bij de kassa
  • Je doet mee met de gin hype

  • Conclusie: de smaak is minder bijzonder dan je misschien zou denken. Maar dat is eigenlijk juist een voordeel: het lijkt vooral een subtiele variant op gewone mayo, die je af en toe kan eten als je zin hebt in iets anders. Dus als het idee je iets lijkt raad ik je aan eens een frietje met Gin Mayo te proberen.

    Kijk ook [url=/wiki/ginmayo/]in de wiki[/url] voor wat meer informatie.