Van een collega frietist kreeg ik onlangs een berichtje uit het Eindhovens c.q. Brabants Dagblad dat mij erg bekend in de oren klonk. Een groep vriendinnen ("frietfreaks") uit de Kempen maakt jaarlijks een "frietstocht" om uit te zoeken wat het lekkerste frietje in de regio Bergeijk/Eersel/Steensel/Valkenswaard/Veldhoven/Waalre om uit te zoeken waar de lekkerste friet wordt gebakken. Ze houden van friet, en fietsen om de calorieën te compenseren; ze genieten van goed gebakken friet, maar blijven kritisch. Dit verhaal heb ik toch geloof ik eerder gehoord??? :-)

Toch fijn om te lezen dat je niet de enige in Nederland bent met een obsessie voor goudgeel knapperig gefrituurde aardappelreepjes en niet de enige die er geregeld een uitje van maakt om frietjes te testen. Als Frietfreaks van Nederland moeten we eigenlijk onze krachten bundelen, en zou het niet een prachtig idee zijn om een keer samen op frietstocht te gaan? In de buurt van Eersel, of Nijmegen, of ergens halverwege op de OV-fiets? Misschien kunnen we volgend jaar, bij de vierde editie, een delegatie van Frietopia naar Brabant sturen om gezellig mee te frietsen?

Tot nu toe is 2017 een goed jaar voor nieuwe snacks en frietsauzen! Een aantal jaar terug kwam er zelden een hele nieuwe snack of saus op de markt, maar de laatste tijd lijkt iedereen een nieuwe snack of saus te willen proberen. En waarom ook niet? Maar welke vernieuwingen zijn blijvers? Hieronder een greep uit de nieuwe ontwikkelingen.

  • Eierbal of Friet-ei?
  • Om te beginnen niet echt een innovatie, maar eerder het oplaaien van een oude conflict. Venlo en Groningen maken ruzie over wie de uitvinder is van de snack hiernaast. Of je hem nu eierbal of friet-ei noemt, ik ben er fan van. Helaas is hij in het midden van het land nog slecht te vinden. Lees hier meer.

  • De Krokodel
  • Deze kroket met ragout van frikandellen is een succes en gaat nu internationaal onder de naam 'Krodel'. (Blijkbaar was de naar Krokodel te verwarrend.) Ik heb er zelf overigens nog nooit een op. Kan iemand hem aanraden?

  • Bikkelsaus
  • Remia introduceert een nieuwe saus, de Bikkelsaus. De saus is gebaseerd op een 'geheime' kruidenmix van de kruimelsaus die bedacht is door Lunchroom Kruimeltje in Krimpen aan den IJssel. Hoe de saus smaak? Geen idee, maar ik ben wel benieuwd. Lees hier meer.

  • Wiedewietsaus
  • Een saus met extracten van de hennepplant. Oorsponkelijk gelanceerd als 1 apil grap, maar binnenkort ook echt verkrijgbaar. Overigens is dit idee al eens eerder geprobeerd. Lees hier meer.

  • Disco-Enchilada
  • Het succes van de discodel inspireert veel immitaties. Logisch tot zo ver. Maar een disco enchilada? Ik weet niet of dat een hit gaat worden. Toch vond een friettent in Limburg dit het proberen waard. (En waarom ook niet?) Lees hier meer.

Je kijkt naar de nieuwe website van Frietopia. De vorige website was 10 jaar oud en was zo langzamerhand niet meer te onderhouden en niet echt meer te gebruiken. (Dat heb je vast gemerkt.) Deze website is van de grond af aan opnieuw gebouwd. Dat betekent wel dat er nog heel wat verbeteringen en bugfixes zullen moeten gebeuren.

Kan je niet inloggen?
Deze nieuwe website bevat moderne beveiliging. Dat betekent dat je eenmalig je wachtwoord moet resetten met de 'wachtwoord vergeten' functie.

Loop je ergens tegenaan?
Wanneer je ingelogd bent kan je problemen en suggesties aan ons melden op deze pagina: Probleem melden We doen onze best om problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Laat weten wat je van de nieuwe website vindt, hopelijk ben je net zo enthousiast als wij. En van iedereen van Frietopia een gelukkig en smakelijk 2017 gewenst!

Friettochten, ooit aan de orde van de dag. Hup, trein in, trein uit, friet eten, ad infinitum. We hebben er zelfs een heel classificatiesysteem voor opgesteld. De laatste jaren was het echter een beetje stil aan het friettochtfront. Door veranderende levenswijzen, zoals werken ipv. studeren, is het moeilijker geworden om zomaar op een dag met z'n allen eropuit te gaan om friet eten. De laatste officiële frietttocht was nummer 19 en dateert van 2008, waarna er nog slechts een paar frietstochten en mini-friettochtjes geweest zijn. Afgelopen zaterdag was het echter weer zo ver, georganiseerd door Minion 🙏 vond weer eens een echte klassieke friettocht plaats. Met behoorlijke efficiëntie, maar ook veel gezelligheid. Aangezien we na #19 niet meer doorgeteld hebben krijgt deze friettocht #20 mee. Bestemming? Amersfoort!

Organisator Minion, kerux, teleiotes en ik (kafir) ontmoetten elkaar op station Nijmegen waar we via Ede-Wageningen naar Amersfoort treinden alwaar wij met Frietopia-oprichter outis hadden afgesproken. Minion had een lijstje gemaakt van zaken in Amersfoort die goed aangeschreven stonden, verse friet verkochten of op een andere manier opmerkelijk waren; hierdoor konden we snel beginnen. In rap tempo werd verse friet gegeten bij Cafetaria Bommel, Vlaams friteshuis 'van Gogh om de Hoek' en Vlaams friteshuis 'van Gogh'. We dwaalden nog een beetje door het centrum van Amersfoort en gingen in Snackbar Amersfoort zitten om de kou te vermijden (en weer friet te eten). Onze honger was nog niet helemaal gestild (we aten immers zeer tactisch niet een heel frietje per persoon per zaak) en we trokken richting het Eemplein om daar (vanwege de overlast van een blaaskapel) geen glühwein te drinken, maar wel Patates te eten en warme chocolademelk (en koffie en thee) te drinken. Een van ons ging hierna naar huis, maar de rest ging met de trein naar Amersfoort Schothorst om in Winkelcentrum Emiclair nog Kwalitaria Lekkerrr te bezoeken. In Emiclair was intussen ook een soort marching band gesignaleerd. Hierna kochten we wat drinken voor de reis terug naar Nijmegen en aldaar aangekomen liepen we nog even een Kafee binnen alvorens naar huis te gaan. Een echte moderne klassieke friettocht in de "hybride" of "nieuwe nieuwe" stijl, laten we met ons allen afspreken dit weer wat vaker te doen!

Amsterdamse chef creëert nieuwe snack: de krokodel; 'Nieuwe snacks als krokodel blijven vaak niet lang hangen'.

Een kroket gevuld met ragout van frikandellen...

Daar heb ik dus eigenlijk geen woorden voor.