In de diverse specialistische media die wij van Frietopia natuurlijk op de voet volgen verschenen de afgelopen tijd een aantal opmerkelijke berichten die ik de lezer van deze site niet wilde onthouden.

In verscheidene media verscheen zo het bericht dat ketchupgigant Heinz, pindasausspecialist Wyko over gaat nemen. Of dit ook betekent dat de combinatie van friet met pindasaus én ketchup nu de wereld gaat veroveren blijft de vraag.

Wat slechter nieuws komt uit de VS, waar de componist van de bekende McDonalds-tune ‘I'm loving it’ zelfmoord heeft gepleegd. Het gaat hier helaas niet om zanger Justin Timberlake die het liedje inzong en tot hit maakte. Uiteraard heel triest, maar ook wel begrijpelijk. Ik zou ook niet kunnen leven met de gedachte dat ik McDonalds op zo'n grote schaal gepromoot zou hebben. Reclamemaker Paul Tilley is veertig jaar geworden.

Meer bloed en geweld uit Amerika in dit bericht over een dodelijke schietpartij in een Floridese vestiging van fastfoodketen Wendy's. Wij leven mee met de slachtoffers. Dat geweld in aardappelgerelateerde situaties ook in Nederland voorkomt bewijst dit voorval in Eindhoven. Gelukkig is Nederland in dat soort zaken toch altijd net iets knulliger en vallen er hier minder doden. Ook valt te hopen dat er geen mensen conclusies gaan trekken van het type ‘friet maakt aggressief’, want dan kunnen we de boel wel opdoeken.

Om dan toch maar te eindigen met goed nieuws, binnenkort komen er ook soja-gebaseerde drankjes met probiotica op de markt. Handig voor alle veganisten en lactose-intolerante mensen die toch extra gezond willen leven. Hopelijk breiden ze het assortiment ter zijner tijd nog uit naar friet of frietsauzen met goede bacteriën er in. ‘Mag ik één probiotisch frietje met?’

It's alive! Sommige trouwe friettisten hadden het al meegekregen en voor anderen is het misschien een complete verrassing maar al maanden werd er bij Frietopia gewerkt aan een nieuwe site.

En vandaag is dan eindelijke de triomfantelijke onthulling van de nieuwe versie van frietopia! Voor het oude en vertrouwde gevoel hebben we de layout zoveel mogelijk op de vorige Frietopia laten lijken, maar achter de schermen is alles nog glimmend en nieuw.

Dat betekent dat je de komende tijd veel vernieuwingen zal zien die door de nieuwe site mogelijk worden gemaakt. Maar ook zullen we druk moeten sporen naar kleine bugs en fouten, dus als je er eentje tegenkomt laat het dan weten. Stuur een mailtje of post op het forum.

Zoals aangekondigd zijn we vorige week vrijdag met een Frietopia-delegatie naar Enschede geweest. De opkomst was uitstekend en aangezien we allemaal op tijd waren konden we de trein van 12.58 richting Deventer pakken en waren we rond half drie in Enschede.

Eenmaal aangekomen liepen we het centrum binnen om een friettent te vinden. Al snel viel onze blik op Lunchroom à GoGo en daar hebben we toen uiteraard met z'n allen friet gegeten.
Onze friethonger was natuurlijk nog lang niet gestild en we zochten verder naar een tweede cafetaria. Door een beetje onenigheid in de groep over wat precies een geschikt cafetaria was en welke De Muur nou wel al op Frietopia stond, duurde het even voor we weer geschikte friet gevonden hadden. We kwamen uit bij Eethuis Layla, een Turkse döner/shoarmazaak die zich ook wel friettent mag noemen. Overigens is Enschede best een leuke stad dus tussen de frieten door hoefden we ons niet te vervelen.

Nadat we alle hoofdstraten wel zo'n beetje bekeken hadden kwamen we in een iets kleiner steegje Cafetaria Schippers tegen. Een schijnbaar legendarisch cafetaria, gezien een aantal krantenartikelen die aan de muur hingen.
Aangezien het (opnieuw) een flinke bak friet was, zaten de meesten van ons wel een beetje vol, maar daar laat een goede frietist zich over het algemeen niet door tegenhouden. Door onze volle magen en de zoutheid van friet was onze prioriteit alleen iets verschoven, van eten naar drinken. Na een flinke speurtocht vonden we dan alsnog een slijter die ons kon voorzien van lekker bier. Ons oog viel uiteindelijk op de Delirium Tremens Christmas Edition, een bijzonder zwaar, maar (naar later bleek) niet al te bijzonder speciaalbier. Wij kochten hiervan talloze flesjes zodat elke aanwezige frietist op de terugweg onbeperkt lekkers (hoewel dat dus lichtelijk tegenviel) te drinken had.
Voordat wij ons aan het bier en de terugreis konden laven besloten we nog een laatste frietje te eten in Enschede. Dat werd bij Cafetaria (Charlie) Chaplin die overigens om de hoek zat bij de eerder bezochte Lunchroom à Go Go, waarmee een soort cirkel weer rond was.

Eenmaal in de trein gingen er stemmen op om de terugreis nog even te stoppen. Na enige discussie (onder het genot van de eerste DTCE) besloten we unaniem dat overstapstation Deventer daar een prima geschikte plek voor was, zeker omdat ik (Kafir) de stad op frietgebied wel een beetje kende en nog een geschikt cafetaria wist. Dit was vrij belangrijk aangezien het stevig regende. Hier kwamen we toen uit bij frietkot Gerrit en Marijke waar we onze laatste portie van de dag nuttigden. Na vijf (flinke) bakken friet zaten we dan echt vol en hoewel een enkeling nog op het idee kwam om ook in Arnhem te stoppen was de algemene consensus dat de friettocht wel een beetje afgelopen was. Toen Nijmegen weer in zicht kwam werd nog een poging ondernomen om een after-party te organiseren (en daarmee de opkomst tot recordhoogten te stuwen), maar dat faalde een beetje waarna ieder zijn of haar weg ging en de friettocht ten einde was.

Al met al weer een behoorlijk geslaagde friettocht en ik kan niet wachten totdat er in April of Mei opnieuw een reis richting friet wordt ondernomen.

Na kort overleg met mijn vriend en Frietopia-collega teleiotes is besloten dat de friettocht van aankomende vrijdag 29 februari naar het wonderschone Enschede gaat.

Hoewel de provincie Overijssel (met 62 friettenten op 1,1 miljoen mensen in de middenmoot) niet ondervertegenwoordigd is, is de regio Twente dat wel. In Deventer en de regio Salland staan er al diverse friettenten op de site en ook in Zwolle hebben we al een paar cafetaria's bezocht. Maar in Twente lijkt Frietopia nog niet helemaal aan te slaan, getuige ook het feit dat er slechts drie friettenten genoteerd staan in de dertiende stad van Nederland.

Oude Frietopia-bezoekers en Cult-diehards zullen misschien opmerken dat er al eens een friettocht geweest is naar Twente. Dat is inderdaad waar, maar al meer dan twee jaar geleden (oktober 2005). Toen hebben teleiotes, kerux, WTULTC en ik een reis gemaakt langs Zutphen, Hengelo, Glanerbrug, Almelo en Olst. Een hele reis dus waar we onder andere het cafetaria hebben bezocht waar ooit de Joppiesaus is uitgevonden. Ondanks dat de reis met name door Twente ging, hebben we toentertijd de grootste stad van Twente links laten liggen. Dit keer ligt de focus dus op Enschede. Uiteraard kunnen we altijd nog naar Almelo, Hengelo, Oldenzaal of Raalte, maar we gaan in ieder geval naar Enschede.

We verzamelen vrijdagmiddag rond 12.45 uur op station Nijmegen. Als alles mee zit kunnen we dan de trein van 12.58 naar Deventer pakken en zijn we half drie in Enschede. Zoals al eerder gezegd hopen we dat jij ook mee gaat! Als je wel mee wil, maar je kent ons nog niet of je bent bang ons mis te lopen, kan je naar kafir@frietopia.nl mailen voor mijn telefoonnummer. Dan kan je gewoon bellen en kunnen wij rekening met jou houden. Ook als je bijvoorbeeld later op de dag in wil stappen en benieuwd bent of we nog friet aan het eten zijn, kan je natuurlijk bellen.

Als iemand overigens nog een leuke tip heeft voor een cafetaria dat we per se moeten bezoeken of iets van hoge culturele waarde wat we in Enschede zeker niet mogen missen, is dat natuurlijk ook welkom!

Hopelijk tot vrijdag, maar in elk geval: friet ze!

Via Misset Horeca bereikte mij het bericht dat de Verenigde Staten een nieuwe fastfoodketen rijker zijn, Zenburger is de naam. Een fastfoodrestaurant waarin alle ingrediënten biologisch en vegetarisch zijn. Het assortiment verschilt op het eerste oog weliswaar bijna niet van die van McDonalds of Burger King, maar schijn bedriegt. Menu-items als de Grilled ZenChicken Breast Sandwich en de Southwestern ZenBeef Burger bevatten geen vlees. Maar bij nepvlees houdt het nog niet op, er is ook nepvis onder de namen ZenTunafish en ZenShrimp.

Voorlopig alleen nog maar te bewonderen in New York en Los Angeles, maar ik hoop dat iemand snel een Nederlandse franchise begint, want die menukaart doet mijn vegetarische fastfoodhart veel sneller kloppen. Als ZenBurger een vestiging in Nijmegen zou openen, hebben ze gegarandeerd al één vaste klant!