Afgelopen dinsdag was ik met een aantal vrienden naar het Science Café in Nijmegen. Eén van die vrienden was mijn Frietopia-collega teleiotes die besloot nog ergens een broodje falafel te gaan halen. Vanwege de praktische locatie tegenover Café van Buren werd het Istanbul Döner. Primair een döner/shoarma/falafelzaak, maar je kan er ook friet krijgen en aangezien ik hier nog nooit friet had gegeten besloot ik dat dan maar eens te gaan doen. Het werd een eenvoudig frietje zonder à €1,50.

Toen begon de ellende al. Bij het afrekenen bleek namelijk dat de man die onze bestelling opnam niet terug had van een tientje (voor een broodje falafel van €3,50). Dit had tot gevolg dat ik uiteindelijk zowel het frietje als het broodje falafel heb moeten betalen met muntgeld. Nou is dat allemaal ook geen ramp, maar het niet beschikbaar hebben van wisselgeld is toch een vorm van slechte service.

Tijdens het wachten waren wij verder nog getuige van diezelfde medewerker die een broodje shoarma voor een andere klant van tomaten en uien voorzag, maar vervolgens in opdracht van die klant de groenten weer terug in de koelbakken gooide. Nou heb ik niet zo héél veel verstand van hygiëne-richtlijnen voor horeca, maar het kwam op mij een beetje onsmakelijk over. Zeker als je die groenten (die in eerst in een vleesbroodje zaten) vervolgens in een falafelbroodje gooit en ze aan een veganist meegeeft.

Maar het ergste moet nog komen. Toen ik mijn frietje kreeg en onze groep het pand verliet kwam ik er achter dat de frieten in mijn bakje van erbarmelijke kwaliteit waren. Zo zaten er diverse frietjes tussen die na zes keer malen nog steeds dezelfde vorm hadden als daarvoor. Ze veerden terug en weigerden tussen mijn kiezen uit een te vallen. Alsof ze de friet van een rubberachtige substantie gemaakt hadden. Een waarschijnlijkere verklaring is dat het frituurvet ongeveer op kamertemperatuur was in plaats van de gebruikelijke 180°C. Op zoek naar lekkerdere frietjes heb ik het bakje nog leeggegeten, maar op een paar matig tot redelijke aardappelstaafjes na kwam ik niets fatsoenlijks tegen. Alleen maar meer rubber.

Waar veel mensen na zo'n ervaring toch wel teleurgesteld zouden zijn en als maatregel slechts kunnen besluiten nooit meer naar Istanbul Döner te gaan, ben ik als frietist in de positie om de frustratie van mij af te schrijven op dit blog en in de recensie in de database. Dat de score niet al te hoog uitpakt zal geen verrassing meer heten.

Nog een tip voor mensen die hier in de buurt zijn, even verderop in de straat zit Döner Kebab Nijmegen en dat vond ik zelf een veel positievere ervaring.

De oprichter van snackketen FEBO, Johan Isaac de Borst, is vorige week op 88-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de familie vandaag bekend. Aldus het berichtje op Misset Horeca.

Iedereen kent wel een FEBO, iedereen heeft er ook wel eens gegeten en daar waarschijnlijk ook nog spijt van gekregen ook. Echt fan van de FEBO zijn we bij Frietopia nooit geweest, getuige ook de gemiddelde slechte scores die FEBO's in de database krijgen. Maar als er iemand overlijdt die zijn leven gewijd heeft aan het verzorgen van friet voor anderen, is dat natuurlijk altijd jammer.

Zo, dat wilde ik u even melden.

Lekker fietsen en dan frieten! Jammie!

Van Noord-Holland via Flevoland naar Gelderland om friet te eten in Nijkerk. Been there, done that!

Recensie uiteraard in de database. Uitgebreid verhaal is hier te vinden. Schaamteloze zelfpromotie, maar ja. Hou het maar op hart voor de zaak. Die van Frietopia en die van mezelf. ;-)

Ik moet ook nog naar Maastricht. Dus. Hart voor de zaak. Echt.

België is natuurlijk, op frietgebied, ons grote idool. Alles wat Nederland als frietland groot heeft gemaakt, bestond in België eerder. En hoewel wij Nederlanders inmiddels een straffe eigen koers varen is respect op zijn plaats.

Maar het gaat niet goed met België. Sommige mensen denken zelfs dat er over een tijdje geen België meer zal bestaan. Maar de manier waarop ze met een gezonde portie humor (en kans op een ongezonde portie friet) hun ondergang tegemoet gaan kan ik alleen maar applaudiseren.

Voorspel op deze Belgische website wanneer België de laatste adem zal uitblazen en maak kans op je eigen gewicht in friet: http://www.wanneergaatbelgiedood.be/.

Graag wil ik iedereen wijzen op de uiterst briljante laatste cartoon van Nozzman. Zeer goed bedacht, scherp, hard, inspelend op de actualiteit, letterlijk en figuurlijk voorzien van meerdere lagen en (als belangrijkste) er zit friet in. Aangezien Nozzman wel vaker friet-gerelateerde onderwerpen in zijn cartoons gebruikt heb ik ze (met toestemming van de maker zelf) verzameld in Cult op deze pagina.