Zoals elk jaar in oktober is de cafetaria top 100 van horecavakblad Snackkoerier weer bekend gemaakt. Natuurlijk was er weer aandacht voor het onderwerp "cafetaria" in diverse kranten en ook Hart van Nederland besteedt weer netjes aandacht aan die andere prijs voor het beste cafetaria van Nederland.

De grote winnaar van dit jaar is geworden Snackplaza Willem de Boer in Urk. Ja, je leest het goed, in Urk. Het dorp waar de vrouwen nog zwarte kousen dragen, de mannen nog denken dat de wereld plat is en waar niet de gewone kinderboekenweek, maar de christelijke boekenmaand gevierd wordt. Het dorp ook waar op zondag de friettenten dicht zijn.

Voor een moderne stedeling is Urk natuurlijk de hel in Nederland, maar daardoor juist interessant om een keer friet te gaan eten. Mijn voorstel is dus om komend jaar een keer doordeweeks (of op een zaterdag, dat kan ook nog) naar Urk te gaan om daar deze nummer één te bezoeken, net zoals met de winnaar van vorig jaar gedaan is. Eventueel valt een bezoek aan Urk te combineren met een frietje in Staphorst of Genemuiden. Ikzelf verheug me nu al op de grote cultuurschok die onze frietisten daar gaan beleven, jij ook?

P.S. De lijst (en de lijst van vorige jaren) is nu ook te vinden in onze eigen encyclopedie.

Het is op het nippertje maar het is nog net Blog Action Day, een dag waarop wereldwijd bloggers aandacht besteden aan (het bestrijden van) armoede.

Blogs vanuit alle hoeken en gaten van de internetgemeenschap doen mee, online en offline kranten en politici besteden er aandacht aan, de geeks van Wired hebben 'n Wiki opgezet en zelfs 'n grote torrent-site heeft 'n inventieve manier gevonden om een steentje bij te dragen.

Daar dit blog over frietjes gaat mogen ideeën over hoe met friet de armoede bestreden kan worden gerust in de comments achtergelaten worden. Ook op het forum bestaat al een draad met aandacht voor de combinatie friet & wereldverbetering.

En zolang er nog geen concrete uitwerkingen zijn van hoe friet/frietopia de armoede kunnen bestrijden is het altijd mogelijk te participeren door middel van het verstrekken van micro-krediet of door, bijvoorbeeld via Change.org, een financiële bijdrage te leveren aan 'n goed doel.


Het was een hele spannende poll, maar momenteel is er een Frietopia-delegatie friet aan het eten in Groningen.

Wist u dat het mogelijk is om zo'n 33 ton (ja dat is 33.000 kilo) friet per hectare aan aardappelen (Bintjes om precies te zijn) te verbouwen? Ik wist het niet, maar dit schijnt gemiddeld te zijn voor bepaalde Vlaamse aardappelstreken. Overigens betekent dit niet dat er niet meer aardappelen geoogst worden, maar die zijn niet allemaal geschikt om friet van te maken (niet groot genoeg voornamelijk). Het enigszins technische bericht lees je hier.

Verder kwam ik ook nog een wat cryptisch en niet onderbouwd lijstje tegen met friettrends. Blijkbaar afkomstig uit de snackkoerrier. De belangrijkste trends lijken toch voornamelijk te gaan over gezondheid, denk aan Verantwoord Frituren. Dit is natuurlijk een goede zaak, zeker gezien het niet zo goede imago van friet. Dus als het wat minder vet kan: zeker doen.

Overigens ben ik nog steeds van mening dat het imago van friet onterecht is. Er zijn zoveel zaken die bijdragen aan gezondheid, dat friet overal de schuld van geven echt wat te makkelijk is. Dus eet rustig een verantwoord gefrituurd frietje (wel een recensie schrijven natuurlijk).

Zoals op het forum al aangekondigd was er gisteren een korte friettocht naar Arnhem. Bedoeling was om een paar second opinions te schrijven van opmerkelijke friettenten die er al instonden. Vol goede moed togen Vuurlente, Kerux en ik naar Arnhem waar we op het station tegen Frankv aan liepen. Met z'n vieren togen we naar de beruchte Vogelaarwijk Klarendal om daar 't Trefpunt te gaan bezoeken. Dit was vooral een idee van ondergetekende die er al eens kort geweest was maar toen geen uitgebreide recensie had kunnen schrijven. Wat we aantroffen was, behalve een hoop consternatie met politie en ambulance, een redelijk doorsnee friettent.

De volgende toko die wil wilden bezoeken was Cafetaria De Gastronoom, een snackbar met verse frieten die al door een aantal frietisten vrij goed beoordeeld was. Dit was wel een stukje lopen, maar gelukkig hadden we een ouderwetse papieren TomTom (een ANWB Stratenboek) bij ons zodat we enig idee hadden waar we heen moesten. We troffen hier een vrij aparte friettent aan met inderdaad verse friet.

Hierna was het tijd voor een biertje, het was immers al laat en al dat zout werkt op je dorstreceptoren. Na een bezoekje aan de Ierse pub besloten we te gaan voor de derde friettent van de dag, Kebab Delight. Deze shoarmazaak stond in de database met een paar hele positieve recensies. Na enig speurwerk werd deze kebabtent gevonden, maar wat bleek, het was nauwelijks een friettent te noemen. Friet stond niet expliciet op de kaart en ze hadden bovendien geen curry. En zoals iedereen bekend is onze slogan bij Frietopia: "geen curry, geen friettent" :-).

Na deze tegenvallende ervaring werd het tijd om de wegen te scheiden. Frankv ging zijn eigen weg (richting Achterhoek) en Kerux, Vuurlente en ik besloten naar het Nijmeegse Bottendaal te gaan om Evelien op te zoeken die vanwege het nieuwe scoresysteem in de Hall of Fame terecht was gekomen, maar al een tijdje geen nieuwe recensies meer ontvangen had. Opnieuw een teleurstelling, want Evelien was nergens te bekennen. Onze teleurstelling hebben we toen van ons af gegeten in Het Eethuis, verderop in de wijk.

Een beetje aparte friettocht dus wel omdat er nu minder levende friettenten in de database staan dan gisteren, maar we hebben toch flink wat frietjes gegeten. Nou rest alleen de vraag, was dit een echte friettocht of niet?