Ik ben de afgelopen dagen in Geneve (in Zwitserland) geweest, en heb als echte friettopist geprobeerd te letten op de locale frietcultuur.
Hier volgt mijn idee hierover:

Tot mijn grote spijt lijkt Geneve helemaal geen frietcultuur te hebben. In restaurants, de Mac en burger king ben ik friet tegengekomen, maar dat is dan ook echt alles. Ook in restaurants was de friet erg dun en een beetje slap/taai, en doet nogal aan friet van de Mac denken.
Er waren wel redelijk wat snackbarren en enkele doner-tentjes te vinden, maar snackbarren hadden voornamelijk allerlei soorten broodjes (met kaas en/of vlees) en brood/kaas-snacks, wat wel weer erg typerend was voor de Zwitserse cultuur, die niet voor niets bekend staat om de kaas.

Gefrituurde aardappel was echter in geen velden of wegen te bekennen, alhoewel er zelfs een hotdog (en kaasbroodjes) -zaakje was.

Helaas.

* Mini-Resto 't Spaontje in Wehl, Gelderland.
* Cafetaria de Ring in Zuidland, Zuid-Holland.
* Cafetaria Marmara in Arnhem, Gelderland.

Het jaar 2008 zit er weer op en het is dus traditioneel weer tijd voor de Frietopia Awards. Op de laatste bestuursvergadering van de Stichting Frietopia is vastgesteld dat 3 januari 2009 de ijkdatum zou worden en dat er net als in het eerste jaar drie Awards zouden worden uitgereikt. De drie cafetaria's die nu bovenaan in de Hall of Fame staan zullen verblijd worden met een Frietopia Award 2008.

Grote nieuwkomer is Mini-Resto 't Spaontje in het Achterhoekse Wehl die in één jaar uit het niets naar de top drie is opgekomen! Cafetaria de Ring prolongeert de Award van de afgelopen twee jaar en Cafetaria Marmara is terug van weggeweest.
Grote afwezige is dit jaar Manneken Pis die wel een eervolle vermelding verdient door met vier vestigingen op plaatsen vier tot en met zeven te eindigen. Ook Frituur 't Belsken in Boxtel timmert hard aan de weg, maar heeft vooralsnog te weinig recensies van ervaren frietisten ontvangen om mee te doen om de Awards.

Let op: de Frietopia Award is een prijs voor de overall beste friettent of cafetaria. De kwaliteit van de friet weegt hier zeker in mee, maar is niet de beslissende factor.

Namens Frietopia wensen we u een gelukkig en gezond 2009 vol friet (geniet, maar eet met mate), en mooie friettochten!

Op naar alweer het 6e jaar in Frietopia's bestaan, opdat we met uw hulp nog meer hele goede friettenten zullen ontdekken en al onze leden meer friettenten bezoeken opdat we een beter en genuanceerder beeld krijgen van de Nederlandse snackcultuur.


Alle aandacht voor de financiële crisis begint een beetje vermoeiend te worden (je kunt jezelf ook een crisis aanpraten natuurlijk), maar het heeft wel een interessant friet gerelateerd effect volgens enkele Belgische kranten. Als je de aankoop van de nieuwe TV even laat zitten kun je inderdaad wel weer een stuk of...eh...veel friet kopen. Heerlijke Belgische naam van de frietbranchvereniging (tenminste ik denk dat dat het is) trouwens: 'Nationale Federatie van Frituristen'.

Als we dan toch Belgisch nieuws brengen, het was weer Week van de Friet (kwam ik vorig jaar ook te laat achter dacht ik). Met een beperkte oplage van Urbanus frietvorkjes en van nog wat andere bekende Vlamingen. Nou ken ik ze lang niet allemaal, maar ben dan ook geen Vlaming. Opbrengst ten bate van een goed doel is natuurlijk mooi.

Frietopia is ook nog een keer van plan om iets met friet en een goed doel te doen. Mocht iemand nog goede ideeën hebben voor een frietgerelateerde benefietactie horen we het graag. Meehelpen met organiseren mag ook natuurlijk.

Sinds enige tijd zit in Brugge (West-Vlaanderen) een frietmuseum. In het forum was er natuurlijk al een discussie over. Gelukkig ging onze frietist WTULTC tijdens zijn vakantie in Zeeland ook even naar het frietmuseum. Hier zijn verslag.

Tijdens een weekje vakantie op Center Parcs Port Zélande zijn m'n vrienden en ik naar Brugge geweest alwaar we natuurlijk naar het frietmuseum zijn geweest.

Voordat we het frietmuseum aandeden hebben we eerst de oude binnenstad van Brugge bekeken en dat was indrukwekkend mooi. Als je de auto’s en de moderne zaken wegdacht waande je jezelf in de middeleeuwen. Er was in de stad ook een kermis en daar stond onder andere een frietkraam met toch wel een heel originele naam. Na een rondvaart door de grachten gingen we richting het Frietmuseum. Bij binnenkomst staat links meteen een grote puntzak friet en een groot bord. Bij de balie werden we vriendelijk ontvangen door twee jongens. Met hen maakte ik een praatje over wat Frietopia inhield. De jongens waren er nogal van onder de indruk en we kregen korting op zowel het Friet- en het Chocolademuseum (naast de gewone combinatiekorting die er wordt verstrekt als men naar alle twee de museums gaat). Dat was erg aardig van ze. Ook gingen ze meteen de site van Frietopia bekijken en zo zagen ze meteen dat er toch wel een aardig frietcultuurverschil (nieuw woord lol) tussen Nederland en België bestaat, want een friet oorlog en een supertje kennen ze in België niet.

Nu over het museum zelf. Het zit zoals je kunt zien in een oud pand (maar zo is de gehele binnenstad in Brugge). Het heeft 2 etages en een kelder waar je friet kunt eten maar daar kom ik later op terug. Allereerst begint het museum met de aardappel en waar die vandaan komt (Chili). Hoeveel verschillende soorten er zijn etc. Daarna gaat het over hoe friet ontstaan is, al zijn daar 2 theorieën over. Ook komen er diverse records van aardappels en friet ter sprake. Daarnaast wordt er een film getoond over het proces van aardappels op land tot friet. Op de 2e etage staat een heus frietkot helemaal ingericht en komen diverse sauzen aan de orde en hoe je nu het beste friet kunt bakken.

Ook zijn er diverse oude en komische foto’s en cartoons te zien van frietkotten, friet en reclame over friet etc. De informatieborden waren meertalig en voor de kinderen waren er aparte leuke borden waar de informatie in stripvorm werd vermeld.

Na dit alles hebben we natuurlijk de friet van het museum in de kelder getest (zat niet in de prijs al kreeg je wel 40 cent korting met een bon als je entree had betaald voor het museum). De inrichting was redelijk groot want er konden veel mensen zitten, met name handig voor grote groepen toeristen. De prijs voor een frietje was 2 euro en de saus was 50 cent. Een redelijke normale prijs denk ik voor zo’n toeristische stad. Natuurlijk ontbraken de Nederlands sauzen (pindasaus en de Nederlandse mayonaise), dus ging ik voor een friet ketchup. Daarnaast verkochten ze ook nog een paar snacks zoals ook de typische Belgische Lookworst. De friet werd natuurlijk in een puntzak geserveerd en was zelf gemaakt en dat kon je goed proeven want de aardappelsmaak kwam redelijk goed naar voren. Zelf vond ik de friet erg lekker smaken en zat ik nadat ik de puntzak en de bitterballen op had redelijk vol.

Hierna zijn we naar het Chocolademuseum geweest dat op nog geen 200 meter van het Frietmusuem ligt.

Omdat u natuurlijk benieuwd bent geworden naar de foto's, binnenkort een uitgebreider verslag met meer foto's in de Cult-sectie van Frietopia.