Een paar dagen vakantie is wel een fijne gelegenheid om eens flink wat friet te eten. Geen echte friettocht, maar 5 recensies in 3 dagen is geen al te slechte score al zeg ik het zelf.

De NS biedt een aantal wandelingen van station naar station, met als voordeel dat je geen rondje hoeft te lopen. De paar die ik er tot nu toe gelopen heb, waren zeer de moeite waard. Donderdag ben ik van Arnhem centraal naar Oosterbeek gelopen door park Sonsbeek en Zijpendal, en aangezien dit een wandel(mini)friettochtje was, gingen we in Oosterbeek op zoek naar een friettent. Het was het eind van de middag toen we deze tent aantroffen. Je kunt de recensies zelf nalezen als je wil, maar al te fantastisch was het niet, voornamelijk omdat ze de drukte rond etenstijd niet aankonden. We overwogen om nog een andere tent te zoeken, maar besloten toen toch maar de trein naar Arnhem terug te pakken. Daar aangekomen bezochten we Ho-Me, de tent die in de Hall of Fame stond, maar op basis van erg oude recensies. Deze Chinees annex friettent scoorde niet al te best qua friet helaas, misschien moeten ze zich maar beperken tot Chinees.

De volgende dag kwam ik na een middagje klussen terecht bij friettent 't Ackertje (Nijmegen-Dukenburg), waar weinig over te vertellen valt, een vrij gemiddelde friettent. Zaterdag was ik op het jazzfestival van Breda en toen ik daar toch was kon ik net zo goed even wat recensies meepakken. De Rolmops is een soort bruin cafetaria, ik was er weinig van onder de indruk, maar gelukkig was de friet best aardig te eten. Kees Kroket scoort iets beter, ze frituren verantwoord en leverden een puntzak met best lekkere friet, maar als ik niet toevallig in Breda was geweest zou ik er toch niet al te ver voor zijn omgelopen.

Al met al heb ik niet al te veel geluk gehad met mijn frietavonturen afgelopen weekend, ik ben weinig echt lekkere friet tegengekomen en wel de nodige niet lekkere. Frietopia heeft dus nog genoeg werk te doen, met het bekritiseren van slechte friet. Het zou mooi zijn als ondernemers ook op kwaliteit concurreren. Gelukkig is friet wel zo lekker dat ik er volgende keer gewoon weer op uit trek in de hoop een echt lekker frietje tegen te komen.

Koude friet of de zwaailichten aan en door dat rode stoplicht...ik kan het me levendig voorstellen, koude friet is nou eenmaal minder lekker :)

Verder vind ik natuurlijk dat dit een vorm van machtsmisbruik is die niet hoort, ik mag ook niet door rood omdat mijn friet koud wordt (best duur zelfs, de boete voor door rood rijden). En wat is er mis met de friet gewoon in de friettent opeten?

Een friettent in de Veluwe viert dit jaar haar 80-jarige bestaan volgens dit artikel. De huidige eigenaresse geeft echter aan dat het al iets langer zou kunnen zijn, maar dat ze dat niet precies weet. Tegenwoordig heet de tent Lowieke, maar in de geschiedenis zijn verbouwingen (van kot tot snackcorner) en naamsveranderingen meerdere keren voorgekomen. Dus oud betekend niet per se ambachtelijk of oorspronkelijk.

Friet bestaat overigens al langer in Nederland (volgens Wikipedia): namelijk al sinds 1905 toen de eerste frietkar op de kermis van Bergen op Zoom verscheen, en met de kermis mee ging reizen.

Desalniettemin is 80 een mooie leeftijd voor een friettent, wel een beetje schande dat zo'n oude tent nog niet is toegevoegd. Dus als iemand in de buurt van Vierhouten is...

Kinderen houden van friet, dat is algemeen bekend. Friet is dus één van de onderwerpen waar kinderprogramma's op televisie makkelijk mee kunnen scoren. Speciaal voor de lezer van dit blog heb ik er twee uitgezocht.

Een snelle, hippe versie met drie humoristische (waarvan één Utopische) onderbrekingen werd gemaakt door Het Klokhuis. Een korter, doch educatief minstens zo verantwoord filmpje maakte School TV.

Een kanttekening is wel op z'n plaats. Beide filmpjes beschrijven het machinale proces van diepvriesfriet. Er wordt de kinderen niet geleerd dat je friet ook vers kan maken en dat die, mits goed gebakken, eigenlijk nog wel lekkerder is. Een gemiste kans. Overigens voor 'échte' (Belgische) frietpuristen en complottheoretici zit er nog wel meer propaganda in, maar daar kan ik me dan weer niet zo druk om maken.

Ik kwam op internet het volgende bericht tegen in Nieuwsblad.be. We brengen relatief veel Belgisch nieuws op het Frietopia blog, maar België blijft natuurlijk een belangrijk frietland. Opvallend aan dit nieuws is echter dat het gaat over biologische in plantaardig vet gebakken friet, terwijl over het algemeen België toch bekend staat om de traditionele manier van bakken - in dierlijk vet en zich meer zorgen makend om een bepaalde smaak dan om (in hun ogen) randverschijnselen. De discussie over soorten vet is al vaker gevoerd en wil ik het dus niet over hebben nu.

Waar ik het wel over wil hebben is 'biologische friet'. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van biologisch eten en ik heb het ook nog steeds op mijn to-do list staan om naar de Nederlandse variant Natuurlijk Smullen in Amsterdam te gaan. Minder gebruik van landbouwgif lijkt me een positieve ontwikkeling, maar heeft dat ook invloed op het soort aardappelen dat je kunt verbouwen? Misschien moet ik daar eens naar vragen als ik naar Amsterdam ga. Over het algemeen denk ik dat biologisch uiteindelijk beter is voor mens en milieu, dus wat mij betreft mogen dit soort initiatieven op meer plaatsen verschijnen.

Is het slecht mijn verbeelding trouwens of beginnen mensen in Nederland zich sowieso wat meer bewust te worden van wat ze eten? En hoe kan de frietbranche daar goed op inspelen, is biofriet het antwoord?