[image:32 align:right]
    Een frietje met curry.

Curryketchup, meestal kortweg *curry* en soms ook *curry gewürz* genoemd, is een [saus](/wiki/saus) die veelal gebruikt wordt voor over de friet. Hoewel de ingrediënten variëren van fabrikant tot fabrikant, bestaat de basis altijd uit [tomaten](/wiki/tomaat), [suiker](/wiki/suiker) en [azijn](/wiki/azijn). In tegenstelling tot de mildere [tomatenketchup](/wiki/tomatenketchup) bevat curry ook een mengsel van [kruiden](/wiki/kruiden), [specerijen](/wiki/specerijen) en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven.
Curry wordt eigenlijk alleen in [Duitsland](/wiki/duitsland), [België](/wiki/belgie) en [Nederland](/wiki/nederland) gegeten.
Samen met [frietsaus](/wiki/frietsaus) en uitjes vormt curry een [friet speciaal](/wiki/friet-speciaal).

Het woord [curry](/wiki/curry) wordt buiten Nederland en België vooral gebruikt om een kruidig gerecht uit de Zuid-Aziatische keuken aan te duiden. Dit is een soort stoofpot die meestal bestaat uit kruiden, specerijen, groenten, peulvruchten en soms ook vlees.

Door flink kerriepoeder toe te voegen aan tomatenketchup, ontstaat al een typische "curry" smaak. Met name in Azië waar de gekende "gewürz curry" maar mondjesmaat te verkrijgen is, is het een heel acceptabele variant.

Zie ook: [meer sauzen](/wiki/saus).