Verse friet van nieuwe aardappelen

Eind deze week gaat Frietopia weer eens proberen om zelf wat friet te bakken. Kritische recensies schrijven is één ding, maar het zelf beter doen een ander (we willen natuurlijk niet uitgemaakt worden voor stuurlui aan wal).

Dus hebben we gisteren 25 kilo aardappelen geregeld - we pakken het maar meteen groots aan, we gaan voor een flinke groep studenten friet bakken. Het is nog redelijk vroeg in het aardappelseizoen, dus het was even de vraag wat voor aardappelen we konden krijgen waar goed friet van te bakken is. Vorig jaar hadden we een keer Agria's en dat leverde bijzonder smakelijke friet op, maar Agria is een ras wat pas wat later verkrijgbaar is dus dat was niet echt een optie. Gelukkig zijn er al wel Premières, wat een vroeg ras is en waarvan de lokale aardappelhandelaar me wel 25 kilo `bonken' wilde verkopen (`bonken' is een naam voor de sorteergrootte, en zoals je al bedacht zult hebben zijn het flinke aardappelen, zeer geschikt voor friet dus).

Nu is het met nieuwe aardappelen van een ras wat je niet kent wel even afwachten of we er lekkere friet van kunnen bakken, maar ik heb goede hoop. In ieder geval heb ik er zin in, ik zal achteraf nog wel verslag uitbrengen of de friet inderdaad lekker was.

Wat betreft die aardappelrassen, we willen deze zomer eens een friettest doen met verschillende rassen, dus als iemand nog suggesties heeft voor welke rassen we moeten proberen horen we het graag. En als je mee wilt testen natuurlijk ook, maar daar volgt later waarschijnlijk nog wel een blog over.

Update: Hmm, friet. Het was erg geslaagd, de nieuwe aardappelen lieten zich prima tot knapperige friet verwerken met tevreden frieteters tot gevolg. Zelf friet bakken blijft toch een leuke hobby. De vette apparatuur achteraf schoonmaken is minder leuk, maar dat moet je dan maar over hebben voor lekkere zelfgemaakte friet.



Gravatar
Anoniem
De meest gangbare rassen voor Vlaamse Friet zijn: Bintje, Innovator, Ramos en als vroege aardappel Frieslander. 5 juli 2011 10:27


outis
Dat wordt weer regexen 2 juli 2011 14:18


Kerux
Hm, die link ging niet helemaal goed met onze automatische-wikilink-generator geloof ik. Maar het advies komt misschien nog wel van pas, dankje. 28 juni 2011 21:31

Gravatar
Anoniem
http://www.omaweetraad.com/tipview.php?rubriek=koken&label=Frituurpan
De schoonmaak tip met vaatwastablet lijkt favoriet te zijn. Alleen niet te veel water in de frituurpan doen anders stroomt de troep de frituurpan uit. 28 juni 2011 17:58


Kafir
Het was ook heel erg lekker. 25 juni 2011 21:39

Gravatar
Anoniem
Het water loopt me al in de mond bij het lezen van dit stukje. Ben zeer benieuwd naar het resultaat. 23 juni 2011 14:32