Krokantere friet door meer zwaartekracht

In een sterk staaltje experimenteel koken hebben Griekse onderzoekers in samenwerking met de Europese ruimtevaart organisatie (ESA) onderzocht wat de invloed is van zwaartekracht op hoe krokant je friet wordt. Nieuwsbericht op nu.nl. Met behulp van een grote centrifuge hebben ze sterkere zwaartekracht dan op aarde nagebootst, zoals je zou tegenkomen op grotere en zwaardere planeten.

Wat is het effect? De toename van de zwaartekracht zorgt ervoor dat de olie en het water wat uit de friet verdampt zich anders verplaatsen. Dit heeft invloed op de warmteoverdracht van de olie naar de friet en daarmee op hoe dik het knapperige korstje wordt. Als er meer zwaartekracht is dan gaat de warmteoverdracht sneller en wordt de friet dus krokanter. Het effect wordt echter niet echt meer groter als je meer dan 3x zoveel zwaartekracht hebt als op aarde. (Dit alles is ook nog afhankelijk van de orientatie van de friet ten opzichte van de zwaartekracht, maar als je dat wil weten kun je beter het originele artikel lezen (helaas geen open access)). Het viel me trouwens op dat ze in extra virgine olijfolie bakten, ik vind dat geen voor de hand liggende frituurolie, maar misschien vonden de Grieken dat wel.

Dit soort onderzoek is vooral interessant voor de ruimtevaart, maar het vervolgonderzoek met weinig zwaartekracht is eigenlijk interessanter. Er zijn niet zo erg veel planeten met hoge zwaartekracht in de buurt waar je in frietje zou willen bakken, maar als je een tijd lang op een ruimtestation of onderweg naar Mars in een ruimteschip zit opgesloten, dan kan ik me voorstellen dat je wel een krokant frietje lust. Aangezien het beter werkte met meer zwaartekracht, is het vermoedelijk moeilijker om goede friet te bakken in lage zwaartekracht omstandigheden.

(Op de foto de frietuurinstallatie in de centrifuge)



Gravatar
Anoniem
Persoonlijk zou ik voorstander zijn voor een prijs beste nieuwkomer (aanmoedigingsprijs). De overige awards zijn niet echt spannend. Sluit me bij de rest aan, het zijn voornamelijk MP en Zwerts die voor de prijzen strijden. Al geeft dat wel aan dat deze zaken de hoge kwaliteit vast kunnen houden waar andere oud winnaars dit niet lukte. Een mooie uitdaging voor het nieuwe jaar om nog betere friettenten te vinden (plaats gerust wat toppers in de comments hier onder). Een recensie blijft altijd een momentopname al geven meerdere recensies een goed beeld wat de sterke en minder sterke punten van een zaak zijn. 21 januari 2014 13:32


Kerux
@remarkable: ik klaag ook wel eens over friet die te vaak gebakken is, maar dan bedoel ik niet twee keer. De derde keer staat me tegen, daar wordt het echt niet beter van.

@iedereen: natuurlijk is het lastig voor een zaak in een klein dorp om voor de awards te concurreren met de bekende zaken, maar onmogelijk is het niet (het gaat niet om aantal per se). Dat de awards niet zaligmakend zijn moge verder duidelijk zijn. Alle zaken op dezelfde manier goed testen lukt simpelweg niet; maar we kunnen het wel proberen natuurlijk :) 21 januari 2014 11:23


remarkable
T is inderdaad lastig denk ik voor kleinere zaken om genoeg stemmen te krijgen, en daardoor gaan de tenten die centraal liggen (M.Pis) of die een enorme cultstatus hebben (Zwerts)er toch wel met de prijzen vandoor. Ik denk dat je het beste de prijs niet al te serieus kan nemen. De meeste recensenten hier hebben ook de ballen verstand van goede friet. Ik heb wel eens recensies gelezen waarin mensen gaan klagen dat de friet twee keer gebakken is :) Hetzelfde als wanneer je als culinair recensent je biefstuk terugstuurt omdat ie niet goed is doorbakken. T valt me trouwens wel op dat bij 'beste friet' de vestigingen van manneke pis steevast de eerste plaatsen bezetten, terwijl ik me nauwelijks kan voorstellen dat martin zwerts gezien het aantal stemmen niet op de eerste plaats zou moeten staan. Vind dat wel wat vreemd. 21 januari 2014 01:28


FrankvB
@ Kafir op 2014-01-19 23:18:35

Je slaat de spijker op zijn kop, kleinere plaatsen met weinig frietopia lezers / leden maar waar verdomde lekkere frieten worden gebakken hebben 0,0 kans. Kom aub niet aan met cafetaria Rikken als vb. ;) Daarbij over smaak valt zoveel te twisten. Ennuh meeste frituur bezoekers gaat het om een gevulde pens ipv van een lekker gevoel 20 januari 2014 21:13



pommesfrites
Frietkot is cultureel erfgoed
Dat is pas een leuke "award". Belgie gefeliciteerd!!
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3575316/2014/01/10/Belgische-frietkot-is-nu-cultureel-erfgoed.dhtml

Ik kom snel weer eens langs. Iets cultureels doen. Nu het harinkje aan de staart nog voor Nederland. 20 januari 2014 20:14


Kafir
Misschien moet je meer mensen aansporen om ook hun mening te geven, immers hoe meer mensen hun mening geven over een friettent, hoe genuanceerder de scores worden. 19 januari 2014 22:18


FrankvB
@Awardfanaat Ik vind die awards bullshit, ben dik zat bij zwerts geweest, maar dat is niet mijn favoriet, en zo ook bij div. andere frituren, die hier dikwijls worden beoordeeld, smaak is persoonlijk, en als er tenten in korte tijd veel worden beoordeeld met zeer goed, zet ik er mijn twijfels bij! Ik ga bijna wekelijks naar een frituur, die heeft geen award, maar in het weekend staat er wel een wachtrij van 1,5 / 2 uur voor die frituur, terwijl er in die plaats binnen 25 meter 2 frituren meer zijn waar bijna niets te doen is, jammer genoeg komen frietopia crewleden hier nooit, en zal deze prijs dus nimmer aan deze frituur eigenaren ten goede komen. Wel jammer, maar goed, het is niet mijn website, en niet mijn award die ik vergeef. 19 januari 2014 21:04

Gravatar
Anoniem
Wanneer worden de winnaars van 2013 bekend gemaakt? En wanneer worden de awards uitgereikt? 19 januari 2014 19:32


Kerux
Oh had ik nog moeten toevoegen dat Frietopia iedereen een Frietastisch 2014 wenst? Impliciet, maar waar ;) 5 januari 2014 16:14