In de carnavalsvakantie van 2005 vond een in twee delen uiteengevallen friettocht plaats. Hoewel oorspronkelijk gepland als één grote friettocht, viel het door allerlei omstandigheden uiteen in een eerste deel op Maandag 7 Februari 2005 en een tweede deel vier dagen later, op Vrijdag 11 Februari.

Verslag

Maandag

Om te beginnen was het niet eens de bedoeling om een friettocht te houden op maandag, we hadden alleen geen zin om een cafe te zoeken tijdens carnaval, en hebben daarom geprobeert deze te ontvluchten. We besloten dus om naar het Noorden van het land te gaan. Noord-Holland kreeg deze keer de voorkeur, omdat het hele gebied van de Randstad nog ondervertegenwoordigd is op Frietopia. In Amsterdam zijn we uitgestapt vor koffie en friet, en het kopen van een suikerbrood bij Albert Hein. De oogst viel hier echter tegen. Wel zijn we nog langs (een/de?) Scientologykerk gekomen, op zoek naar een friettent. Helaas hadden we op dit punt nog geen batterijen voor de camera, dus geen foto's. Hierna zetten we onze tocht voort richting Enkhuizen. Hier hebben we batterijen gekocht en ook een aantal keer friet gegeten. Net toen we begonnen te vermoeden dat Enkhuizen te klein is voor veel friettenten liepen we er recht tegen aan. Het aanbod van friettenten viel ons erg mee en we waren blij verrast met de kwaliteit.

Met name Koomen was uitzonderlijk goed. Ze hadden een artikel van de Snackkoerier op het raam geplakt. We bestelden een grote friet en we kregen een gigantisch bord met friet (zie de foto) en twee vorken! De inrichting was ook zeer sfeervol en het personeel bijzonder vriendelijk.

Afbeelding niet gevonden
Het station van Enkhuizen.
Afbeelding niet gevonden
Een snackbar in Enkhuizen.
Afbeelding niet gevonden
Een groot bord friet met twee vorken.
Afbeelding niet gevonden
Sfeervolle nepplant.

Op de terugweg ontdekte we dat we langs Purmerend kwamen en dat gaf ons de gelegenheid om daar twee Febo's te controleren die een verdacht hoge recensie hadden gekregen. Zo geweldig waren de Febo's niet, maar ze vielen zeker niet tegen. De twee Febo's van de recensies bleken aan dezelfde straat te zijn. Er werd niet eens vreemd naar ons gekeken toen we bij Febo #1 vroegen waar Febo #2 zat. De friet was van een veel hogere kwaliteit dan we tot dan toe bij een Febo hadden aangetroffen dus dat was een zeer positieve ervaring.

Afbeelding niet gevonden
FEBO nummer 1.
Afbeelding niet gevonden
FEBO nummer 2.
Afbeelding niet gevonden
Cafetaria Family.

Op de weg naar het station kwamen we nog langs een friettent en we besloten dat we daar ook nog maar friet moesten gaan eten, ondanks dat onze eetlust grotendeels weg was. Ook hier was de friet zeer smakelijk. Al met al een geslaagd deel van een friettocht. Nog wel een minpunt; in Enkhuizen kwamen we tot de schokkende ontdekking dat er een carnavalsvereniging zat en dat resten confetti nog op straat lagen. Dit heeft echter geenszins de beleving van de friet beïnvloed.

Vrijdag

Ditmaal was er een schokkende toename in het aantal deelnemers: geen 2 maar 3. Omdat we met een bescheiden tijdslimiet zaten, besloten we om niet al te ver te gaan en ons oog viel op Zwolle. Richting het Noorden, maar toch nog makkelijk en redelijk snel te bereiken met de trein vanaf Nijmegen. In Zwolle was het lang zoeken naar een friettent. Uiteindelijk werd er midden in het winkelcentrum een gevonden die puntzakken verkocht. Hij heette Snackcorner Hollandia en de friet was erg aangenaam na lang zoeken. Verder hebben we geen friettenten gevonden tot we genoeg kregen van het zoeken.

Afbeelding niet gevonden
Het station van Zwolle.
Afbeelding niet gevonden
Snackcorner Hollandia.
Afbeelding niet gevonden
Drie puntzakken.

We reisden verder naar het noorden richting Heerenveen. Hier vonden we ook nog een friettent, namelijk De Omloop, die bijzonder gedecoreerd was maar wel een zware rooklucht hing. Met de friet was echter niets mis.

Afbeelding niet gevonden
Het station van Heereveen.
Afbeelding niet gevonden
Cafetaria de Omloop.
Afbeelding niet gevonden
Inrichting als bruin café.
Afbeelding niet gevonden
Friet. Drie bakken friet.

Na deze tweede friettent moest een van de Frietisten ons verlaten en gingen de overige twee nog even langs Amersfoort. Het was echter al donker en bovendien vonden we na lang zoeken maar 1 friettent. Die was gelukkig wel open en had blauwe bakjes en vorkjes. Ook had de eigenaar een gezonde interesse in Frietopia. Dit maakte de omweg naar Amersfoort toch nog de moeite waard.

Afbeelding niet gevonden
Cafetaria in Amersfoort.
Afbeelding niet gevonden
Gave blauwe bakjes.
Afbeelding niet gevonden
Frietopiaposter bij ons tafeltje.
Afbeelding niet gevonden
Poster op een nog tactischere plek.

Conclusie

Zoals wel vaker gebeurd bij Frietopia was het plan om in de Carnavalsvakantie, wanneer we allemaal de tijd zouden hebben, eindelijk weer een grote friettocht op touw te zetten. In de gebruikelijke manier ging dit niet door. In plaats daarvan hebben we twee kleine friettochten gehad die echter wel een hoge kwaliteit hadden door het toevoegen van friettenten op plaatsten die de moeite waard zijn, het ontdekken van blauwe bakjes en het verbeteren van de Febo scores in Purmerend. Samen zijn deze twee friettochten hiermee weer een volledig geslaagde friettocht te noemen. Bovendien is er deze friettocht begonnen met reklame voor frietopia maken tijdens de reis door middel van posters en inventieve constructies in de trein. Hier werden we regelmatig op aangesproken en de reacties waren positief. Volgende friettochten zou het nog mooier zijn om bij iedere friettent te vragen of we foldertjes mogen achterlaten. Maar pas na de bestelling natuurlijk. :-)

Zie ook: meer friettochten.