Op Dinsdag 23 December 2003 vond de Vijfde Officiële Frietopia Friettocht plaats. Ook van deze friettocht zijn de foto's verloren gegaan.

Verslag

Het verslag van de vijfde friettocht alweer. Ik begin me steeds meer af te vragen of iemand ze überhaupt leest, niet dat dat uit maakt natuurlijk omdat het om de friettocht gaat en niet om het verslag. Dit keer was de friettocht georganiseerd in een vakantie, de kerstvakantie uiteraard, zodat er misschien meer dan de gebruikelijke twee mensen zouden komen. Dat lukte en er bleek dit keer het dubbele aantal mensen te zijn gekomen.

Tegen beter weten in besloten we min of meer gezamelijk om maar naar Leeuwarden te gaan om een friettent in de laatste provincie onverkende provincie op te sporen. (Nou ja, Flevoland heeft eigelijk ook nog geen echte friettenten in de database maar daar heb ik ten minste al wel friet gegeten dus totaal onbekend is die niet.) (In Leeuwarden heb ik dan ook al wel eens friet gegeten maar euhm, daar gaat het niet om. Bovendien bestaat Friesland al een stuk langer dan Flevoland, ook geen reden maar ook daar gaat het niet om.)

Na een uitputtende treinreis kwamen we uren later uiteindelijk aan in Leeuwarden. Leeuwarden zag er hoopgevend uit als een redelijk grote stad (en is het ook) en wat is nou een redelijk grote stad zonder een paar friettenten? Een doodzonde. En daarom gingen we maar op zoek naar Friet. Eerst kwamen we nog langs een Albert Heijn waar we nog even binnen zijn geweest in de hoop er iets fatsoenlijks te vinden maar dit bleek erg tegen te vallen (op het sorbet-ijs na, schijnbaar) en na een verdacht lange (relatief dan) zoektocht vonden we een friettent die ons wel aan stond met de naam 'Dubbel FF' (dus FFFF?) alwaar wij friet bestelden. Ze bleken bereid om tegen een kleine vergoeding kruiden over de friet te stooien en ook kruiden mayonaise (en kruiden ketchup?). De kruiden waren redelijk smakelijk hoewel we het vermoeden kregen dat de kruiden over friet en in de mayonaise (en ketchup?) allemaal hetzelfde waren. De reden dat ik nu al twee keer '(en ketchup?)' heb toegevoegd is dat de ketchup, die wel als normale tomaten ketchup werd verkocht, een moeilijk te plaatsen bijsmaak had die niet iedereen even geslaagd vond maar die niet echt vies was die deed denken aan kaneel of iets dergelijks. De friet was niet bijzonder maar de saus daardoor deste meer. Ook aan de inrichting was aandacht besteed en het kruidenrekje met kruiden en peper en zout om over je friet te gooien was een aardig pluspunt.

Hierna hebben we nog een poos rondgelopen en de enige andere friettent die we tegen kwamen, al weer op de terugweg zijn we binnen gegaan met de gedachte 'friet is friet'; een Febo. Hier werden we met een grote emmer ijs koud water uit de droom gehaald dat friet altijd friet is. Desalniettemin met minder honger dan voorheen zetten we koers richting station en toen werd de groep in twee stukken gesplitst van mensen die weg gingen en mensen die de reuze Konmar wilden gaan bezoeken die we bij de aankomst vanuit de trein al hadden zien liggen maar die ik was vergeten te vermelden en te lui ben om nog bovenin het verslag te verwerken zodat iedereen er hiet maar achter moet komen.

Na een korte voettocht in de juiste richting (gelukkig) zagen we in de verte het herkenbare logo van de konmar als een vuurtoren uit de duisternis. Binnen bleek het konmar winkel gedeelte maar klein te zijn zonder gratis koffie of hertog jan. Verdacht hoe Nijmegen toch steeds beter begint te lijken. Binnen in de konmar werden we telefonisch bericht dat niet iedereen weg was van de andere splintergroepering van de friettocht en even later was onze groep weer gedeeltelijk aangevuld.

Na lange twijfel gingen besloten we toch maar naar huis te gaan maar niet voordat ik de theorie '!(friet##friet)' nog eenmaal besloot te testen; dit maal bij een Smullers. Nu definitief ontgoocheld hebben we ons in de trein bezig gehouden met het spelletje waar iemand iets in gedachte neemt en de rest dit moet raden door middel van vragen waar alleen ja of nee op geantwoord mag worden, zoals op de heenweg. Hierdoor vloog de tijd voorbij en waren we een korte tijd later in Nijmegen. Hier werd ons frietgezelschap weer aangevult tot oorspronkelijke sterke, helaas maar voor de duur van een frietje bij de traditionele afsluiting. (Messina dus voor de mensen die nodig de andere verslagen eens moeten doornemen.)

Dat was het verslag dan alweer, op een volgend verslag zal gewacht moeten worden tot er een nieuwe friettocht georganiseerd gaat worden en wanneer dat is is helaas nog niet duidelijk.

Eet smakelijk!

Zie ook: meer friettochten.