Afbeelding niet gevonden
Een frietje met curry.

Curryketchup, meestal kortweg curry en soms ook curry gewürz genoemd, is een saus die veelal gebruikt wordt voor over de friet. Hoewel de ingrediënten variëren van fabrikant tot fabrikant, bestaat de basis altijd uit tomaten, suiker en azijn. In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven. Curry wordt eigenlijk alleen in Duitsland, België en Nederland gegeten. Samen met frietsaus en uitjes vormt curry een friet speciaal.

Het woord curry wordt buiten Nederland en België vooral gebruikt om een kruidig gerecht uit de Zuid-Aziatische keuken aan te duiden. Dit is een soort stoofpot die meestal bestaat uit kruiden, specerijen, groenten, peulvruchten en soms ook vlees.

Door flink kerriepoeder toe te voegen aan tomatenketchup, ontstaat al een typische "curry" smaak. Met name in Azië waar de gekende "gewürz curry" maar mondjesmaat te verkrijgen is, is het een heel acceptabele variant.

Zie ook: meer sauzen.