In België is de `Week van de Friet' weer begonnen. In Vlaanderen sinds gisteren (waarom duurt een week daar maar vier dagen?) en in Wallonië is het al sinds maandag bezig. Daar in het Franstalige zuiden heet het ook de `Week van de Frieten', rare Belgen ook altijd.
Nieuw is dit jaar dat ze ook live-muziekoptreden in en rond diverse frietkoten georganiseerd hebben. Deze concerten dragen de uiterst briljante en originele naam: FRIETROCK. De combinatie van muziek en friet is natuurlijk niet uniek, eerder berichtten wij over het Benefrietconcert.
We kunnen dus wel stellen dat de Belgen het idee van de Nederlanders (nou ja, Limburgers dus) hebben overgenomen. Desalniettemin erg gezellig en daarom des te jammerder dat ik geen tijd heb om naar België te gaan dit weekend. Misschien u wel?
[Edit: 06 dec] Nog meer persaandacht voor de week van de friet in de Vlaamse media:
- Friethuis geeft aftrap van Frietrock
- Ook Frietrock bij frituur Fantasia
- Frietrock Veltem
- Soep en frietjes verkopen voor Music For Life met Mama's Jasje
WTULTC
Belgisch frietkot overtreft Mac
zondag 29 november 2009 | 21:51
Tekstgrootte
BRUSSEL (ANP) - Ondanks de opmars van McDonalds en pita-huizen, blijven Belgen de voorkeur geven aan de gewone patatzaak. Meer dan de helft van de Vlamingen (57 procent) gaat maandelijks naar zijn 'frietkot'.
Voor het hamburgerrestaurant en de pitabar is dit respectievelijk 18 en 22 procent. Dat blijkt uit onderzoek onder Belgische consumenten waarvan de resultaten zondag bekend werden gemaakt.
De Belgen zeggen vooral af te komen op de smaak van de patat frites. Andere pluspunten zijn de snelle bediening en het gemak. België telt nog een groot aantal patatzaken, soms in bouwvallige caravans of schamele schuurtjes.
Om de patatcultuur levend te houden, begint België maandag aan de jaarlijkse 'week van de friet'. Dit jaar is daarbij ook Frietrock: een reeks concerten in en rond de frituurzaken.
Patat frites is volgens de overlevering een Belgische uitvinding. Inwoners van de steden Namen en Dinant konden geen vis meer in de olie bakken toen de Maas rond 1680 was dichtgevroren. Als noodoplossing deden ze dat met reepjes aardappel. Een ander verhaal wil dat kermisklant Fritz begon met aardappels ('patatten' in het Vlaams) in de olie te bakken, waarna de naam 'patat frites' zou zijn ontstaan.
Bron: De Gelderlander. 18 december 2009 15:24
Kafir
Kafir
Anoniem
Kafir
Anoniem
Kafir
Kafir
Kerux
Anoniem
Misschien tijdens de Awards 2009 ook eens informeren of er animo voor zou zijn. 6 december 2009 11:13
Anoniem
Volgend jaar maar eens mee beginnen. Met live muziek natuurlijk! 5 december 2009 09:27
Kerux
Anoniem