Week van de Friet, nu met live-muziek!

In België is de `Week van de Friet' weer begonnen. In Vlaanderen sinds gisteren (waarom duurt een week daar maar vier dagen?) en in Wallonië is het al sinds maandag bezig. Daar in het Franstalige zuiden heet het ook de `Week van de Frieten', rare Belgen ook altijd.

Nieuw is dit jaar dat ze ook live-muziekoptreden in en rond diverse frietkoten georganiseerd hebben. Deze concerten dragen de uiterst briljante en originele naam: FRIETROCK. De combinatie van muziek en friet is natuurlijk niet uniek, eerder berichtten wij over het Benefrietconcert.

We kunnen dus wel stellen dat de Belgen het idee van de Nederlanders (nou ja, Limburgers dus) hebben overgenomen. Desalniettemin erg gezellig en daarom des te jammerder dat ik geen tijd heb om naar België te gaan dit weekend. Misschien u wel?

[Edit: 06 dec] Nog meer persaandacht voor de week van de friet in de Vlaamse media:

- Friethuis geeft aftrap van Frietrock
- Ook Frietrock bij frituur Fantasia
- Frietrock Veltem
- Soep en frietjes verkopen voor Music For Life met Mama's Jasje




WTULTC
In het kader van Belgen en friet. Gelukkig wint de friettent het daar nog wel van de Mac. Wellicht kunnen jullie het plaatsen.

Belgisch frietkot overtreft Mac
zondag 29 november 2009 | 21:51

Tekstgrootte
BRUSSEL (ANP) - Ondanks de opmars van McDonalds en pita-huizen, blijven Belgen de voorkeur geven aan de gewone patatzaak. Meer dan de helft van de Vlamingen (57 procent) gaat maandelijks naar zijn 'frietkot'.

Voor het hamburgerrestaurant en de pitabar is dit respectievelijk 18 en 22 procent. Dat blijkt uit onderzoek onder Belgische consumenten waarvan de resultaten zondag bekend werden gemaakt.

De Belgen zeggen vooral af te komen op de smaak van de patat frites. Andere pluspunten zijn de snelle bediening en het gemak. België telt nog een groot aantal patatzaken, soms in bouwvallige caravans of schamele schuurtjes.

Om de patatcultuur levend te houden, begint België maandag aan de jaarlijkse 'week van de friet'. Dit jaar is daarbij ook Frietrock: een reeks concerten in en rond de frituurzaken.

Patat frites is volgens de overlevering een Belgische uitvinding. Inwoners van de steden Namen en Dinant konden geen vis meer in de olie bakken toen de Maas rond 1680 was dichtgevroren. Als noodoplossing deden ze dat met reepjes aardappel. Een ander verhaal wil dat kermisklant Fritz begon met aardappels ('patatten' in het Vlaams) in de olie te bakken, waarna de naam 'patat frites' zou zijn ontstaan.

Bron: De Gelderlander. 18 december 2009 15:24


Kafir
Overigens is doet de siteklok een beetje vreemd, ik was namelijk vanmorgen om half zeven gewoon aan het slapen. Test: het is nu 13.40. 13 december 2009 06:40


Kafir
Sneeuwvlokjes op de voorpagina is echt wel subtieler dan overal kerstliedjes. Denk niet dat mensen het snel beu worden, zo'n leuk winterthema. 13 december 2009 05:23

Gravatar
Anoniem
Mja, ik geloof dat je niet teveel kerst-thema decoraties moet gebruiken. Teveel en het wordt vervelend en stijlloos. Zoals maandelang kerstliedjes in winkels. Maar als mensen het willen, wil ik het best doen. 12 december 2009 15:31


Kafir
Is het niet vrolijker om het voor iedereen beschikbaar te maken? Dat elke bezoeker al vrolijk wordt als hij langs komt? 12 december 2009 11:08

Gravatar
Anoniem
Moet je wel ingelogd voor zijn en de variabele layout hebben. 12 december 2009 11:03


Kafir
Overigens, onder Windows ook niet. 12 december 2009 07:23


Kafir
Ik zie ze niet, die sneeuwvlokjes... Vanuit Linux that is. 11 december 2009 14:51


Kerux
Off-topic: yay voor sneeuwvlokjes :) 11 december 2009 14:40

Gravatar
Anoniem
Op z'n minst moeten we volgend jaar iemand naar Belgie sturen om verslag te doen. Maar live-muziek hier zou al helemaal geniaal zijn.

Misschien tijdens de Awards 2009 ook eens informeren of er animo voor zou zijn. 6 december 2009 11:13

Gravatar
Anoniem
lijkt me een goed plan.
Volgend jaar maar eens mee beginnen. Met live muziek natuurlijk! 5 december 2009 09:27


Kerux
My thoughts exactly, misschien moet Frietopia dat maar eens gaan aanzwengelen? 5 december 2009 05:25

Gravatar
Anoniem
Misschien wordt het eens tijd om deze traditie te importeren hier in het Noorden. Wie voelt zich geroepen dit te gaan organiseren? 4 december 2009 13:40