Mensen die onze voorpagina zorgvuldig bestuderen zullen intussen wel ontdekt hebben dat er de laatste jaren wat minder nieuwe blogs zijn verschenen. Toch blijft Frietopia een project dat erg nauw aan ons hart is, en we gaan zeker nog door. Geruchten zeggen dat er zelfs een officiële documentairefilm in de maak is... Frietopia bestaat sinds 2003 en sinds 2008 is er een officiële 'Stichting Frietopia'. We hebben helaas besloten de stichting op te heffen omdat het niet genoeg toevoegt en teveel afleidt van de hoofdzaak: friet eten! Dit najaar komt er sowieso weer een nieuwe activiteit waar al onze fans welkom zijn en wie weet wat we in de toekomst allemaal nog voor frietminnend Nederland in petto hebben!

Met de belofte van een kratje aardappelschillenbier in het vooruitzicht werd onlangs Team Frietopia naar Haarlem gelokt. Na een lange treinreis kwam we aan in het Friethoes Haarlem waar bleek dat het ons beloofde kratje niet aanwezig was. Dit zorgde er eigenlijk voor dat het hoofddoel van de reis plots wegviel. Echter, als je met vijf frietisten samen in een stad bent is er altijd wel iets te doen, namelijk friet eten. Na het Friethoes bezochten we nog Chefs Burger, De Haerlemsche Vlaamse en Friteshuis De Vlaminck. Na een kopje koffie/thee in Brandmeester's, de meest hipsterige hipstertent die we konden vinden (denk: industrieel design en vijftig soorten koffie), splitste ons gezelschap zich op in een deel dat terug naar Nijmegen ging, en een deel dat cocktails ging drinken in Bar Wigbolt, de gaafste cocktailbar van Haarlem. Omdat we het niet konden laten toch nog één frietje gegeten bij het Friethoes, een biertje gekocht voor in de trein en in Nijmegen toch nog één laatste cocktail bij café Demain gedronken met de twee nog overbleven frietisten.

Al met al een mooie frietige (en cocktailige) dag, in het bijzonder voor diegenen die er daadwerkelijk bij waren! De foto is van het frietje na de diverse cocktails dus dat verklaart de afwezige scherpte bij foto en fotograaf.

Van een collega frietist kreeg ik onlangs een berichtje uit het Eindhovens c.q. Brabants Dagblad dat mij erg bekend in de oren klonk. Een groep vriendinnen ("frietfreaks") uit de Kempen maakt jaarlijks een "frietstocht" om uit te zoeken wat het lekkerste frietje in de regio Bergeijk/Eersel/Steensel/Valkenswaard/Veldhoven/Waalre om uit te zoeken waar de lekkerste friet wordt gebakken. Ze houden van friet, en fietsen om de calorieën te compenseren; ze genieten van goed gebakken friet, maar blijven kritisch. Dit verhaal heb ik toch geloof ik eerder gehoord??? :-)

Toch fijn om te lezen dat je niet de enige in Nederland bent met een obsessie voor goudgeel knapperig gefrituurde aardappelreepjes en niet de enige die er geregeld een uitje van maakt om frietjes te testen. Als Frietfreaks van Nederland moeten we eigenlijk onze krachten bundelen, en zou het niet een prachtig idee zijn om een keer samen op frietstocht te gaan? In de buurt van Eersel, of Nijmegen, of ergens halverwege op de OV-fiets? Misschien kunnen we volgend jaar, bij de vierde editie, een delegatie van Frietopia naar Brabant sturen om gezellig mee te frietsen?

Tot nu toe is 2017 een goed jaar voor nieuwe snacks en frietsauzen! Een aantal jaar terug kwam er zelden een hele nieuwe snack of saus op de markt, maar de laatste tijd lijkt iedereen een nieuwe snack of saus te willen proberen. En waarom ook niet? Maar welke vernieuwingen zijn blijvers? Hieronder een greep uit de nieuwe ontwikkelingen.

  • Eierbal of Friet-ei?
  • Om te beginnen niet echt een innovatie, maar eerder het oplaaien van een oude conflict. Venlo en Groningen maken ruzie over wie de uitvinder is van de snack hiernaast. Of je hem nu eierbal of friet-ei noemt, ik ben er fan van. Helaas is hij in het midden van het land nog slecht te vinden. Lees hier meer.

  • De Krokodel
  • Deze kroket met ragout van frikandellen is een succes en gaat nu internationaal onder de naam 'Krodel'. (Blijkbaar was de naar Krokodel te verwarrend.) Ik heb er zelf overigens nog nooit een op. Kan iemand hem aanraden?

  • Bikkelsaus
  • Remia introduceert een nieuwe saus, de Bikkelsaus. De saus is gebaseerd op een 'geheime' kruidenmix van de kruimelsaus die bedacht is door Lunchroom Kruimeltje in Krimpen aan den IJssel. Hoe de saus smaak? Geen idee, maar ik ben wel benieuwd. Lees hier meer.

  • Wiedewietsaus
  • Een saus met extracten van de hennepplant. Oorsponkelijk gelanceerd als 1 apil grap, maar binnenkort ook echt verkrijgbaar. Overigens is dit idee al eens eerder geprobeerd. Lees hier meer.

  • Disco-Enchilada
  • Het succes van de discodel inspireert veel immitaties. Logisch tot zo ver. Maar een disco enchilada? Ik weet niet of dat een hit gaat worden. Toch vond een friettent in Limburg dit het proberen waard. (En waarom ook niet?) Lees hier meer.

Je kijkt naar de nieuwe website van Frietopia. De vorige website was 10 jaar oud en was zo langzamerhand niet meer te onderhouden en niet echt meer te gebruiken. (Dat heb je vast gemerkt.) Deze website is van de grond af aan opnieuw gebouwd. Dat betekent wel dat er nog heel wat verbeteringen en bugfixes zullen moeten gebeuren.

Kan je niet inloggen?
Deze nieuwe website bevat moderne beveiliging. Dat betekent dat je eenmalig je wachtwoord moet resetten met de 'wachtwoord vergeten' functie.

Loop je ergens tegenaan?
Wanneer je ingelogd bent kan je problemen en suggesties aan ons melden op deze pagina: Probleem melden We doen onze best om problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Laat weten wat je van de nieuwe website vindt, hopelijk ben je net zo enthousiast als wij. En van iedereen van Frietopia een gelukkig en smakelijk 2017 gewenst!