Afgelopen maand zijn enkele van onze leden op friettocht geweest in zowel Engeland, Duitsland én België. Hierbij hun bevindingen:
1. Engeland
Van Brighton (zuidkust) tot Cambridge (boven Londen).
Diehard frieteters kunnen hun hart ophalen aan de zuidkust: daar is het normaal om met friet te ontbijten (bij je pastei of met bacon en worst etc.), wat in Nederland alleen kan als je lang uitslaapt. Minpuntje is dat je beter dronken kan zijn als je dit doet, want de kwaliteit van de friet is erg matig. In één snackbar was de friet "wel ok", en dat was absoluut een kwalitatief hoogtepunt.
Qua snackcultuur kunnen vegetariërs, veganisten en mensen met koemelkallergie in Engeland (zeker in Brighton) alle kanten op: er is zeer veel vegan-friendly fastfood, en overal - inclusief alle starbucksen - zijn sojavarianten van melkproducten (chocomel, roomsaus, kaas, etc.) verkrijgbaar.
Over het algemeen is Engelse friet ironisch genoeg, behoorlijk Frans - ze serveren graag dunne frietjes dus. Maar soms zijn ook meer Vlaamse frieten te vinden. In tegenstelling tot in Nederland lijken zelfgemaakte frieten van lagere kwaliteit dan de gemiddelde friet die we tegenkwamen. Ze zijn slecht (te koud en of te kort?) gebakken, waardoor de friet wat vettig en slap is en ze hebben ook veel velletjes.
Zie ook een oudere blog over Cambridge-friet.
2. Duitsland
Göttingen ligt in het zwaartepunt van Leipzig, Dortmund en Hannover, en is evenals Brighton en Cambridge een klein studentenstadje. Friettenten waren er niet zo veel, broodjes- en pizzazaken waren wat meer aanwezig. Uiteindelijk wist onze friettist een Pizza - Donerzaak te herkennen als ook-friettent. Satésaus kenden ze helaas niet, dus de friet vrede zat er niet in, ze hadden gelukkig wel mayo, ketchup, etc. Ook typerend voor friet eten in onze buurlanden, was dat de friet ongeveer helemaal achteraan op de kaart stond.
Wat charmant is aan friet uit Duitsland is de typerende paprika-zoutmix die over de friet wordt gedaan. Erg lekker, als je het mij vraagt.
3. België
Eerste paasdag bezochten onze frietisten weer een buurland, België deze keer. Gent om precies te zijn. België en Nederland verschillen eigenlijk maar weinig in frietcultuur: de friettent-dichtheid is in Nederland misschien iets hoger, en in België zijn er relatief meer frietkotten (karren) en iets meer puntzakken, maar de friet en snacks zijn erg vergelijkbaar. Frieten zijn daar over het algemeen ook niet echt dikker dan hier. Enige opvallende verschil was dat het in België blijkbaar niet gebruikelijk is snacks op een broodje te serveren, dat koste even wat moeite. Ook in het sausaanbod merk je verschil: pindasaus hoef je niet op te tellen, en veel tenten hebben alleen mayo en geen (magerdere) frietsaus op de kaart staan. Ook heb ik geen Verantwoord Frituren-kaartjes gezien, wat zou kunnen betekenen dat Belgen nog steeds ouderwets in ossewit frituren.
De friet smaakte mij in elk geval hetzelfde, waarmee België bij deze mijn favoriete friet-buurland is.
Kafir
martens
Vuurlente
Rogert
Kafir
Anoniem
zo'n 10 jaar geleden waren wij eens in een toendertijd beroemde en beruchte discotheek in Antwerpen, Zillion. Boven kon je iets eten, wij bestelden een portie saté toen kwam de vraag, waarvan wij al moesten rillen als Nederlanders die pinda-/satésaus bij hun saté eten: Wilt u pepersaus bij uw saté? ;) 17 april 2009 17:01
Kerux
@Verantwoord Frituren: we zijn ons er van bewust dat we niet bij iedereen die meedoet het logo erbij hebben staan, maar het is redelijk wat werk om dat handmatig bij te houden (aangezien het niet makkelijk automatisch op te vragen is). 16 april 2009 08:07
Anoniem
Anoniem
Wat mij eigenlijk vooral opvalt is dat satesaus blijkbaar alleen in Nederland bij de friet gegeten wordt. De discussie ik vind friet lekkerder in ..... vet zal er altijd wel blijven. Het is natuurlijk wel een interessante vraag wat is lekkerder als je de hall of fame bekijkt zie je dat het aantal friettenten die niet aan verantwoord frituren doen in de meerderheid zijn 8 in totaal, de 2 friettenten die wel verantwoord frituren staan dan wel weer bovenaan de lijst. 15 april 2009 20:28
Kafir
Desalniettemin zullen er in België ook steeds meer mensen overgaan op vloeibaar vet, vooral de moderne en/of etnische eettentjes gok ik zo. 15 april 2009 10:37
Kerux