Naar aanleiding van een linktip in de reacties op het vorige stukje (waarvoor dank), kreeg ik weer zin om friet te bakken. Het artikel (in het Engels) is een mooie analyse waarom je friet twee keer moet bakken, maar in de reacties suggereerde iemand dat je de friet eerst kort in kokend water moet doen en daarna de gebruikelijke twee keer bakken (relatief koud voorbakken, daarna warmer). Het dubbel bakken blijkt nodig te zijn om knapperige friet te krijgen, maar waarom je ze dan eerst in water zou willen gooien was me niet duidelijk. Nou heb ik er geen problemen mee om zelf wat friet te bakken, dus leek het me wel aardig eens te kijken of ik inderdaad lekkere friet kon maken met dit 3-stappen proces.
Aangezien ik de frituurpan nu toch tevoorschijn had gehaald kon ik ook meteen nog een ander experimentje doen, namelijk friet bakken van pastinaak, knolselderij en winterwortel. Waarom? Omdat het kan. Om meteen maar mijn conclusies te geven, pastinaak kan aardige friet opleveren (maar mijn resultaat was nog niet optimaal), knolselderij is ook wel een aardige variatie, maar winterwortel gaat toch echt niet op friet lijken (wat ergens vreemd is, want redelijk dicht verwant aan de pastinaak, misschien had ik ze gewoon te dik gesneden).
Goed, terug naar het 3-staps friet bakken (nu weer gewoon met aardappelen). Schil zoveel aardappelen als je denkt op te kunnen eten en snij tot frietvorm (ik heb het met de hand gedaan, dus de dikte van de friet varieerde nogal, maar probeer de verschillen niet al te groot te maken anders verbrandt de dunne friet terwijl de dikke friet niet gaar wordt). Gooi de friet een paar minuten in kokend water (niet te lang!), haal ze eruit en laat ze drogen, bak een paar minuten in vet van een graad of 150, en bak ze tenslotte af rond de 175-180 graden (ik ben te lui geweest om de tijden precies bij te houden).
Wat levert dit op? In mijn geval erg lekkere friet die er mooi uitzag en een prachtig krokante buitenkant had (helaas geen foto, de foto die er nu staat is van een vorige keer zelf friet bakken). Kortom, de procedure lijkt effectief. Heeft iemand een theorie waarom dit zou werken? Of doet de eerste stap er eigenlijk niet toe en heb ik het gebruikelijke dubbel bakken gewoon goed uitgevoerd? Hoe dan ook, ik heb in ieder geval lekkere friet gegeten vandaag.
Kerux
Johan
Wat een flut artikel...Graag volledig of niet. 15 maart 2010 13:54
Anoniem
Ik heb altijd geleerd om na het snijden van de friet zo'n beetje elk frietje stevig af te spoelen en daarna drogen. Waarom? Omdat dat al het losse zetmeel dat aan de snijvlakken hangt eraf gaat, wat het vormen van een gladde 'bak-laag' enorm bevordert!
Mijn voorbarige conclusie is dan ook: het eerst in kokend water gooien zorgt ervoor dat die losse en kapotte zetmeel-cellen van de frieten afgeraken.
Hoe dan ook, mijn methode van het overdreven goed wassen en -niet in de laatste plaats- goed drogen levert permanent super-krokante patatten op!
Nu zelf nog even met een staafmixer de home made mayo maken in 1 minuut, enne,
Smakelijk! 11 maart 2010 14:51
WTULTC
Zwerts beste friettent van Nederland
11-03-2010 13:50
Martin Zwerts aan de Boschdijk in Woensel is gisteren uitgeroepen tot beste friettent van Nederland.
Dat blijkt uit een internetenquête van Frietopia.nl, een website voor frietliefhebbers. Zwerts moet zijn eerste plek delen met twee snackbars in de Gelderse gemeenten Breedeweg en Wehl.
Bij de beoordeling is gelet op de sfeer in de zaak en de kwaliteit en prijs van de patat.
Bron http://www.dezendervooreindhoven.nl/actueel/nieuws/zwerts-beste-friettent-van-nederland
Groet,
Wiljan 11 maart 2010 13:59
Anoniem
Kerux
Anoniem
Voor aardappelpartjes/redelijk dikke friet is 6min in de magnetron een goede start! 9 maart 2010 16:01
Kerux
Kafir