Doe-het-zelf friet (3)

Naar aanleiding van een linktip in de reacties op het vorige stukje (waarvoor dank), kreeg ik weer zin om friet te bakken. Het artikel (in het Engels) is een mooie analyse waarom je friet twee keer moet bakken, maar in de reacties suggereerde iemand dat je de friet eerst kort in kokend water moet doen en daarna de gebruikelijke twee keer bakken (relatief koud voorbakken, daarna warmer). Het dubbel bakken blijkt nodig te zijn om knapperige friet te krijgen, maar waarom je ze dan eerst in water zou willen gooien was me niet duidelijk. Nou heb ik er geen problemen mee om zelf wat friet te bakken, dus leek het me wel aardig eens te kijken of ik inderdaad lekkere friet kon maken met dit 3-stappen proces.

Aangezien ik de frituurpan nu toch tevoorschijn had gehaald kon ik ook meteen nog een ander experimentje doen, namelijk friet bakken van pastinaak, knolselderij en winterwortel. Waarom? Omdat het kan. Om meteen maar mijn conclusies te geven, pastinaak kan aardige friet opleveren (maar mijn resultaat was nog niet optimaal), knolselderij is ook wel een aardige variatie, maar winterwortel gaat toch echt niet op friet lijken (wat ergens vreemd is, want redelijk dicht verwant aan de pastinaak, misschien had ik ze gewoon te dik gesneden).

Goed, terug naar het 3-staps friet bakken (nu weer gewoon met aardappelen). Schil zoveel aardappelen als je denkt op te kunnen eten en snij tot frietvorm (ik heb het met de hand gedaan, dus de dikte van de friet varieerde nogal, maar probeer de verschillen niet al te groot te maken anders verbrandt de dunne friet terwijl de dikke friet niet gaar wordt). Gooi de friet een paar minuten in kokend water (niet te lang!), haal ze eruit en laat ze drogen, bak een paar minuten in vet van een graad of 150, en bak ze tenslotte af rond de 175-180 graden (ik ben te lui geweest om de tijden precies bij te houden).

Wat levert dit op? In mijn geval erg lekkere friet die er mooi uitzag en een prachtig krokante buitenkant had (helaas geen foto, de foto die er nu staat is van een vorige keer zelf friet bakken). Kortom, de procedure lijkt effectief. Heeft iemand een theorie waarom dit zou werken? Of doet de eerste stap er eigenlijk niet toe en heb ik het gebruikelijke dubbel bakken gewoon goed uitgevoerd? Hoe dan ook, ik heb in ieder geval lekkere friet gegeten vandaag.




Kerux
@Johan: Friet bakken is slechts een hobby van me, en ik schreef er hier even iets over. Dit was niet bedoeld als een rigoureus onderzoek, alhoewel dat waarschijnlijk nog wel komt. 15 maart 2010 15:46


Johan
Een "paar"??? minuten in kokend water gooien en vervolgens mededelen dat je te lui bent om de baktijd te noteren!!!!
Wat een flut artikel...Graag volledig of niet. 15 maart 2010 13:54

Gravatar
Anoniem
Beste Kerux en beste doe het zelf bakkers,

Ik heb altijd geleerd om na het snijden van de friet zo'n beetje elk frietje stevig af te spoelen en daarna drogen. Waarom? Omdat dat al het losse zetmeel dat aan de snijvlakken hangt eraf gaat, wat het vormen van een gladde 'bak-laag' enorm bevordert!
Mijn voorbarige conclusie is dan ook: het eerst in kokend water gooien zorgt ervoor dat die losse en kapotte zetmeel-cellen van de frieten afgeraken.
Hoe dan ook, mijn methode van het overdreven goed wassen en -niet in de laatste plaats- goed drogen levert permanent super-krokante patatten op!
Nu zelf nog even met een staafmixer de home made mayo maken in 1 minuut, enne,
Smakelijk! 11 maart 2010 14:51


WTULTC
Nice, dat zelf bakken. Alvast sorry voor de spam maar jullie (of we) hebben weer de media gehaald. Zelf moet ik de tent nog een keertje testen, maar dat gaat vast wel binnenkort gebeuren ivm ik redelijk vaak in Eindhoven ben.

Zwerts beste friettent van Nederland
11-03-2010 13:50
Martin Zwerts aan de Boschdijk in Woensel is gisteren uitgeroepen tot beste friettent van Nederland.

Dat blijkt uit een internetenquête van Frietopia.nl, een website voor frietliefhebbers. Zwerts moet zijn eerste plek delen met twee snackbars in de Gelderse gemeenten Breedeweg en Wehl.

Bij de beoordeling is gelet op de sfeer in de zaak en de kwaliteit en prijs van de patat.

Bron http://www.dezendervooreindhoven.nl/actueel/nieuws/zwerts-beste-friettent-van-nederland

Groet,

Wiljan 11 maart 2010 13:59

Gravatar
Anoniem
@kerux: well, het idee van de extra stap voorkoken hoeft niet hetelfde te zijn als het idee van voorbakken natuurlijk! Daarom doe je het ook allebei (of niet, natuurlijk) :) 9 maart 2010 16:20


Kerux
@vuurlente: Dat lijkt uit te gaan van de aanname dat het koud voorfrituren bedoelt is om de friet gaar te krijgen, het gelinkte artikel zegt dat het is om een knapperige buitenkant te krijgen, gaat het dan nog steeds op? 9 maart 2010 16:15

Gravatar
Anoniem
Ik denk dat je ze korter hoeft te frituren als ze voorgekookt zijn (of beter: doe ze even in de magnetron, dan heb je minder last van spatten tijdens t frituren ivm waterop je friet). Resultaat: je kan ze heter frituren, zodat je friet knapperiger en minder vet is, maar wel nog goed gaar.
Voor aardappelpartjes/redelijk dikke friet is 6min in de magnetron een goede start! 9 maart 2010 16:01


Kerux
Yep dat is de nette wetenschappelijke manier om het te doen, als ik nog een keer zin heb zal ik dat eens uitvoeren. 8 maart 2010 10:38


Kafir
Je zou de aardappelen moeten splitsen vantevoren. Eén groot wel koken, een andere groep niet koken en dan hetzelfde bakproces laten ondergaan. 7 maart 2010 11:00